Lyskeskader

Nielsen, Thomas, fysioterapeut http://www.littauer.dk/www/ShowCV-33.asp.htm

Hvad er en lyskeskade ?

Lyskeskader er en af de mest almindelige idrætsskader. Skaden giver smerter på indersiden af låret helt oppe i skridtet. Hos fodboldspillere udgør lyskeskader ca. 10 % af det samlede antal skader. Lyskemusklerne løber fra skambenet og ned til indersiden af lårbenet. De fører benet indad og bliver derfor belastet under inderside spark, indersidetacklinger og pludselige retningsskift. De tre lyskemuskler er ikke alene om at føre benet indad. Både den lige mavemuskel, den lige del af forlårets muskel og hofteleddets bøjemuskel hjælper til med at udføre og styre indadbevægelsen. Også den nederste del af den store baldemuskel og en muskel der løber fra den inderste del af skambenet og ned til indersiden af knæet er med til at bevæge benet indad. Lyskemusklerne er desuden med til at styre bækkenet og holde det på plads, når du bevæger dig.

 

Hvordan opstår skaden typisk ?

Lyskeskader opstår enten pludseligt eller som en langsom overbelastningsskade. Den pludselige lyskeskade kan opstå ved et indersidespark, en indersidetackling, et pludseligt retningsskift eller ved at dit ben for eksempel glider ud eller tackles, mens du støtter på det. Du vil mærke et stik eller et smæld i lysken med efterfølgende smerter. Uanset hvor kraftig smerten er, skal du med det samme holde op med det, du er i gang med. Hvis du fortsætter, vil det kun forværre skaden yderligere. Lyskeskader kan være meget langvarige og svære at komme af med igen, hvis du ikke respekterer smerterne, stopper med det samme og behandler efter RICE princippet.

 

Symptomer på lyskeskader ?

Smerter og ømhed er hovedsymptomerne på lyskeskader.
Ved den pludselige lyskeskade er det ofte den lange indadfører, det går ud over. Ved mindre fibersprængninger i den lange indadfører sidder skaden helt oppe i lysken på selve skambenet eller i overgangen mellem sene og muskel. Hvis musklen rives delvist eller fuldstændigt over, sidder skaden som regel i den del af musklen, der sidder tættest på lårbenet.

 

Andre årsager ?

Der kan være mange andre årsager til lyskesmerter, fordi der er mange muskler og nerver i området omkring lysken. Nogle af årsagerne kan skyldes en overrivning i senen og den øverste del af den lige del af forlårets store muskel. Du vil så være øm lige under knoglefremspringet på forsiden af hoften og have smerter, hvis du skal bøje hoften mod belastning eller strække knæet med modstand.

 

Hvad kan du selv gøre ?

Uanset om du får en pludselig skade eller en langsom overbelastningsskade, skal du behandle efter RICE princippet. Du skal derefter gå til lægen eller din lokale idrætsklinik for at få undersøgt skaden grundigt, fordi lyskesmerter kan have mange forskellige årsager. Du kan selv forebygge en forværring af symptomerne ved at holde pause og RICE-behandle, indtil du er blevet undersøgt eller henvist til en fysioterapeut. I den periode kan du med fordel anvende et neopren trykbind eller et par stramme lysketights, der kan anskaffes i en sportsforretning, på apoteket eller hos en materialist.

 

Hvordan undersøger lægen skaden i første omgang ?

Lægen bør foretage en meget grundig undersøgelse af hele området omkring lysken. Undersøgelsen omfatter manuel undersøgelse af muskler, sener, ledbånd, led, knogler, blærehalskirtlen samt tester af alle de muskler, der har virkning på lysken. Ved mistanke om knoglebrud, træthedsbrud og ledproblemer tages røntgenbilleder og knoglescintigrafier, for at fastslå skadens omfang og videre behandling. Lægen tager desuden stilling til, om du skal have smertestillende medicin og gigtpiller.

 

Behandling

Nye danske undersøgelser tyder på, at den mest effektive behandling af lyskeskader, består af aktive genoptræningsøvelser og is. Der er desværre ingen lette genveje, når først skaden er der. Det tager normalt ca. 6 uger at komme tilbage til fuld styrke og normal funktion, hvis du følger genoptræningsprogrammet. Hos din fysioterapeut eller hos din læge kan du få udleveret et program, der er udviklet på Københavns Amts Sygehus i Herlev. Hvis de ikke har programmet, kan du få det tilsendt, ved at henvende dig hos Nycomed Danmark A/S tlf. 46 77 11 11.