Skader på storetåens lange bøjesene

Larsen, Eilif , speciallæge, dr. med.

Traumemekanisme

Vedrørende anatomien, se under ”Seneskader omkring anklen”.
Flexor hallucis longussenen: Storetåens lange bøjesene ligger bag ankelleddet og under den indvendige ankelkno. Dette bevirker, at den kan blive klemt mellem hælbenet og bageste del af skinnebenet, når foden bøjes kraftigt nedad f. eks. når en balletdanser står på forfoden eller en sprinter laver et kraftigt afsæt. Er der mange gentagelser af sådanne bevægelser vil der kunne opstå en inflammation af seneskeden eller mere sjældent kan senen blive fortykket udfor trykstedet.

Sesamknoglerne: Sesamknoglerne ligger under storetåens grundled. Såfremt der forekommer mange hårde nedslag på forfoden, eller foden bliver udsat for uvant løb på hårdt underlag f. eks. asfalt/fliser eller brug af hårde sko, kan sesamknoglerne fortil under storetåens grundled overbelastes og i sjældne tilfælde kan der opstå et brud i disse. Dette ses oftest i fødder med høj svang og forfodspronation (indaddrejning af forfoden).

 

Symptomer

Hvis senen bliver overbelastet bag anklen, vil personen ofte føle en smerte ved afsæt til løb eller i særdeleshed ved afsæt eller landing efter spring. Hvis senen bliver fortykket kan det føles som om senen ”låser” (sidder fast). Personen vil ofte føle det som om smerten kommer fra achillessenen, men denne vil være normal og uøm.

Ved overbelastning eller fraktur af sesamknoglerne vil der være smerter under storetåens grundled ved belastninger frem over foden og i særdeleshed ved aktivitet på hårdt underlag.

 

Diagnose

Er der inflammation af seneskeden, kan der forekomme en hævelse bag og under den indvendige ankelkno, og der er ømhed langs senen. Bøjes foden kraftigt nedad og bevæges stortåen op og ned, kan der føles en knitren bag anklen. Er der en fortykkelse af senen, kan der sjældne gange føles et mærkbart klik bag anklen og ses et samtidigt ”spring” i storetåen.
Er diagnosen lidt usikker bør der udføres en ultralyds-skanning og røntgenundersøgelse.

Er der fraktur af en sesamknogle vil der være tryksmerter under storetåens grundled og kraftig opadbøjning af fod og storetå vil udløse smerter. Er det en akut skade vil der kunnne ses lidt hævelse under leddet. Røntgenundersøgelse vil oftest kunne stille diagnosen, men revner i sesamknoglerne kan forekomme uden at det er udtryk for fraktur. I tvivlstilfælde kan en speciel undersøgelse som kaldes skintigrafi være nødvendig.

 

Behandling

Der skal behandles med is (ikke direkte på huden) i flere 10 minutters perioder daglig. Den udløsende aktivitet skal ophøre eller reduceres og i stedet kan der begyndes med cyling. Der kan behandles med anti-inflammatorisk medicin. Brug af stødabsorberende sko i dagligdagen.
Fortsætter symptomerne gennem flere måneder eller vender de tilbage i flere omgange, kan operation med spaltning af seneskeden blive nødvendig. Er der en senefortykkelse med ledsagende klik, bør samme operation udføres af speciallæge.

I den akutte fase behandles efter RICE-princippet. Der bør søges skadestue for at få faststillet diagnosen.
Overbelastning og fraktur af sesamknoglerne behandles med aflastning i form af stødabsorberende sko og indlæg med pelotte (pude) bag knoglerne, evt. dække med blødt materiale under knoglerne, udklipning af et hul i en skumgummipude så knoglerne aflastes, mens der er støtte til siderne for disse. Løbe og springaktivitet skal stoppes i en periode på 6-12 uger.

 

Prognose

De fleste med senehindeinflammation vil blive symptomfrie på nævnte ikke-operative behandling, men en del, specielt balletdansere, har behov for operation. Prognosen efter operation er med cirka 90 % bedring. Bliver tilstanden kronisk kan senen i meget sjældne tilfælde rumpere.

Prognosen efter aflastning af sesamknoglerne vil oftest være god, men i få tilfælde kan der komme en øget mængde ny knogle eller manglende heling af knoglen. Dette kan medføre kroniske symptomer og operation.